>> Home >> Magazine >> This page

>> 500+ other articles are available in our archive

 

Om du vill bygga plastmodeller men inte vet hur...

n Martin Waligorski


Plastmodeller?

Plastmodeller kan ofta köpas i en vanlig leksaksaffär. Skillnaden mellan en leksak och en modell utgörs av modellbyggaren, vilken med sitt arbete och tålamod försöker att få modellen att se verkligt ut. Om du är modellbyggare eller bara leker med byggsatser avgör du alltså själv genom din attityd och målsättning.

Välj din första modell rätt

För modellbyggaren är det oftast viktigt vilken byggsats man väljer. Det finns många bra och ännu fler lite sämre byggsatser. Sämre byggsatser kan vara svåra att omvandla till snygga modeller. Ibland är det svårt att avgöra skillnaden genom att bara titta på förpackningen eller välja efter fabrikatet. Två byggsatser i liknande förpackningar och till samma pris kan skilja sig väsentligt avseende kvalitet, montage och verklighetstroghet. Erfarna modellbyggare sällan köper en model utan att först öppna lådan och titta på innehållet. Detta kan man be om att få göra på de flesta hobbybutiker, men i en vanlig leksaksaffär kan det vara svårt. Den idealiska byggsatsen för nybörjare skall ha färre delar och ha en bra passform. Samtidigt bör den återspegla originalet på ett riktigt och detaljrikt sätt.

Skala

Bestäm dig för en viss skala av din modell. En modell i skala 1/24 är två gånger större än den i skala 1/48. Generellt ju större modell du köper, desto fler detaljer kommer att medfölja i byggsatsen.

Vissa avancerade byggsatser i större skalor är komplicerade att bygga och innehåller väldigt många delar. Det kan vara svårt att hålla intresset uppe, speciellt vid dina första modellprojekt. Välj rätt ambitionsnivå från början och utveckla dina kunskaper stegvis.

Välj din förebild

Vad kan man bygga i modellform? Många områden finns representerade. Bland de mest populära finns:

Flygplan

Militära fordon

Bilar

Figurer

Djur

Dioramor

Science-fiction

Fartyg

Att bygga en modell

Att bygga en modell är oftast ett projekt med två generella aktiviteter:

Råd och hjälp från mer erfaren modellbyggare kan vara mycket mer till hjälp än all annan information. Därför finns IPMS!

I början är det viktigt att du inte blir alldeles för kritisk mot dina egna eller de andras resultat. Man blir ingen mästare på en vecka. Alla har börjat på samma sätt...

Samla en verktygslåda

Bra resultat kan man åstadkomma redan med några enkla verktyg. Det här kommer du att behöva.

Avancerade verktyg

Senare kan du komplettera din verkstad med t.ex. dessa verktyg.

Inga dyra eller avancerade verktyg behövs för att uppnå bästa resultat. Modellbygge är ett hantverk i sin mest traditionella mening.

Lim

Det finns många olika typer av lim som kan användas för dina modeller. Användning av rätt typ av lim är viktigt för att få rena men starka fogar på modellen. Det viktiga är också att använda bara så mycket lim som behövs - inte mer. För att applicera lim räcker en tandpetare.

Många mindre erfarna modellbyggare har upplevt en stor förbättring av sina resultat genom att lära sig att använda andra typer av lim än bara tublim.

Konstruktion

Försiktigt separera delarna från ramen med hjälp av en skarp hobbykniv eller en tång. Kom ihåg att vissa delar kan målas medan de sitter kvar i sin ram. Detta gör målningen av t ex små detaljer mycket lättare.

Rensa delarna från eventuell överflödig plast och ojämnheter först med hjälp av samma kniv och sedan fint slippapper.

Kontrollera passformen utan lim först. Vid behov kan du justera kontaktytorna något för att få bästa möjliga passning. När du är säker på att du fått bästa möjliga passform, kan du limma ihop delarna.

Använd gummiband eller tejp för att trycka ihop delarna medan limmet torkar.

Nu kommer ett viktigt moment: fyll oönskade fogar och hål med spackel. Med spackel kan du dölja alla "modellaktiga" fogar och få din modell att inte se ut som plastbyggsats! Spackeln för plast kan du köpa i din närmaste hobbyaffär. Den tar oftast ett par timmar att torka. När spackeln är torr, slipa fogar till jämn yta.

Undvik att få rester av lim eller spackel på genomskinliga delar. Om det händer, kan du fortfarande slipa bort limfläck och polera tillbaka delen. Använd fin slippapper och polermedel för silver. Du kan även prova med bilvax.

Målning

Använd mjuka, rena och elastiska penslar av god kvalité. Rengör penslarna efter varje användning så att de förblir rena.

Det finns flera olika typer av modellfärg. Oavsett vilken du väljer, kom alltid ihåg att blanda färgen ordentligt innan du använder den.

Innan du sätter igång med målningen, tvätta modellen i vanligt vatten med lite diskmedel för att få bort fet och smuts.

Färgen måste oftast tunnas ner för att få rätt konsistens. Använd rätt förtunningsmedel. Om färgen har rätt konsistens, kommer du inte att få några penselmärken på den målade ytan.

Måla ljusa färger först. Fortsätt sedan med de mörkare nyanserna. Låt varje skikt torka ordentligt innan du applicerar nästa. Detta brukar ta mellan 6 och 24 timmar.

Maskeringstejp är ett enkelt medel för att måla raka och skarpa kanter. Försök måla i riktningen ifrån tejpen, så att färgen inte hamnar under den.

Dekaler

De flesta byggsatser kommer med en dekalark. En dekal är ett bekvämt sätt att slippa måla komplicerade motiv för hand. Du kan även köpa ytterligare dekaler för att göra modellen mer intressant.

Avancerade tekniker

Ofta är det små detaljer som ger modellerna det där lilla extra. Komersiela byggsatser innehåller av tekniska skäl bara begränsat antal detaljer. Dessa kan kompletteras och förbättras.

Komersiella byggsatser är inte alltid exakta kopior av sina förebilder. Man kan se detta genom att jämföra olika modeller av samma förebild. Modellerna byggda från två olika byggsatser kan se olika ut, trots att de föreställer samma typ av t ex flygplan.

Strävan att komma närmare verkligheten får många modellbyggare att leta fram referensmaterial om förebilden och förbättra byggsatser därefter.

Det finns även byggsatser avsedda endast för avancerade byggare. Sådana byggsatser är ofta vakuumformade eller gjutna av resin och kräver mer tid och arbete.

Många modeller ser mer realistiskt ut när de får ett slitet och begagnat utseende. Detta kallas weathering. Till exempel är riktiga stridsvagnar i tjänst aldrig helt rena. Smuts och lera samlas på underredet, färgen slits ner, olika typer av fläckar och spill smutsar ner ytan. Ibland kan olika delar om skärmar vara böjda på grund av stötar. Allt detta kan återspeglas på en modell.

Om du tycker att det är roligt

Genom att visa dina modeller till andra och deltaga i IPMS Open och/eller andra tävlingar kan du utveckla dina kunskaper mycket snabbare.

Det enklaste sättet att göra detta är att komma på ett av våra månadsmöten. Det kostar inget och du behöver inte vara medlem i IPMS. Vi bjuder på en avspänd atmosfär, kaffe, stående tävling för Stans Modellbyggare och spännande diskussioner.

n


This page: 
Has been last updated:
The URL of the page is:
Downloaded at:


©  Copyright 1997-2006 by IPMS Stockholm and the Community Members. All Rights Reserved.
The layout and graphics of this site, HTML and program code are © Copyright 1997-2006 Martin Waligorski. Used by permission.

Terms of use: This site is an interactive community of enthusiasts interested in the art of scale modelling of aircraft, armor, figures, spacecraft and similar subjetcs. All material within this site is protected under copyright, and may only be reproduced for personal use. You must  contact the Author(s) and/or Editor for permission to use any material on this site for any purpose other than private use.